Czym są statusy odbiorców w kampaniach

W tym artykule wyjaśniamy, co oznaczają poszczególne statusy odbiorców w kampaniach.

Active
Paused
Finished
Unsubscribed
Moved
Over limit
Bounced
Replied
Auto-replied
Replied from another email
Deleted
No-send
Locked

Po dodaniu leadów do kampanii stają się oni odbiorcami, którym przypisywane są określone statusy. Statusy zmieniają się w miarę przechodzenia odbiorców przez sekwencję oraz ich interakcji z wiadomościami e-mail i LinkedIn.

Poniżej wyjaśniamy, co oznacza każdy status odbiorcy.

Active

Odbiorca otrzymuje ten status po dodaniu do kampanii. Oznacza on, że sekwencja jest obecnie aktywna dla tego odbiorcy.

Paused

Ustaw status Paused, jeśli chcesz ręcznie wstrzymać sekwencję dla konkretnego odbiorcy. Dopóki ten status jest aktywny, sekwencja nie będzie kontynuowana.

Aby wznowić sekwencję dla tego odbiorcy, zmień jego status z powrotem na Active.

Finished

Ten status jest przypisywany automatycznie po zakończeniu sekwencji dla odbiorcy. Oznacza to, że odbiorca przeszedł wszystkie kroki sekwencji albo kampania została dla niego zatrzymana po otrzymaniu odpowiedzi, jeśli włączona była opcja Stop follow-ups after reply.

Unsubscribed

System nadaje ten status, gdy odbiorca kliknie link do rezygnacji z subskrypcji w jednej z Twoich wiadomości e-mail.

Moved

System przypisuje ten status, gdy przeniesiesz odbiorcę z jednej listy leadów do innej.

Dla odbiorców ze statusem Moved sekwencja zostaje zatrzymana. Nie można zmienić ich statusu z powrotem na Active, aby ponownie uruchomić lub wznowić sekwencję.

tip
Nie przenoś leadów należących już do aktywnej kampanii drip na inne listy leadów.

Spowoduje to usunięcie ich z listy odbiorców trwającej kampanii i nie będą już otrzymywać kolejnych wiadomości w jej ramach.

Over limit

System automatycznie przypisuje ten status odbiorcom, którzy nadal znajdują się w kampanii, gdy wyczerpie się saldo odbiorców.

Aby ponownie uruchomić sekwencję dla tych odbiorców, upewnij się, że masz wystarczające saldo odbiorców e-mail, a następnie zmień ich status z powrotem na Active.

Bounced

System automatycznie przypisuje status Bounced, gdy wiadomość nie może zostać dostarczona do odbiorcy i zostanie wykryte jej odrzucenie.

Dla odbiorców ze statusem Bounced sekwencja zostaje zatrzymana. Możesz zmienić ich status z powrotem na Active, ale pamiętaj, że ponowna wysyłka na adres, z którego wiadomość została odrzucona, może pogorszyć dostarczalność, jeśli sytuacja się powtórzy.

Snov.io automatycznie zatrzymuje kampanie po osiągnięciu określonego progu współczynnika odrzuceń, aby chronić reputację nadawcy. Dowiedz się więcej.

Replied

System przypisuje ten status, gdy odbiorca odpowie na wiadomość e-mail lub wiadomość LinkedIn w sekwencji. Jeśli opcja Stop follow-ups after reply jest wyłączona, sekwencja jest kontynuowana, a odbiorca nadal otrzymuje wiadomości aż do ostatniego kroku.

Auto-replied

System wykrył odpowiedź automatyczną, na przykład wiadomość o nieobecności. Dla odbiorców z tym statusem sekwencja zostaje zatrzymana.

Replied from another email

Ten status jest przypisywany w dwóch przypadkach:

  • Odbiorca odpowiedział z innego adresu e-mail niż ten użyty w kampanii. Może się tak zdarzyć, gdy lead ma w profilu kilka adresów e-mail.
  • Odbiorca pracuje w tej samej firmie co inny lead, który już odpowiedział. Dotyczy to tylko sytuacji, gdy włączona jest opcja Stop campaign after a company reply. Gdy jeden kontakt odpowie, wszystkie pozostałe kontakty z tej samej domeny firmowej otrzymają ten status, a ich sekwencje zostaną zatrzymane.

Deleted

System automatycznie przypisuje ten status odbiorcy po usunięciu leada z listy powiązanej z kampanią.

Dla odbiorców ze statusem Deleted sekwencja zostaje zatrzymana. Nie można zmienić ich statusu z powrotem na Active.

No-send

System nadaje ten status, jeśli adres e-mail odbiorcy znajduje się na liście Do-not-email na Twoim koncie.

Aby ponownie aktywować odbiorcę ze statusem No-send:

Krok 1

Usuń adres e-mail, domenę lub adres URL profilu LinkedIn odbiorcy z listy Do-not-email przypisanej do kampanii.

Krok 2

Otwórz zakładkę Recipients w kampanii, wybierz odbiorców i zmień ich status z No-send na Active.

tip
Usunięcie wpisu z listy Do-not-email nie przywraca automatycznie statusu odbiorcy.

Odbiorców trzeba ponownie aktywować ręcznie w kampanii.

Odbiorca otrzyma status Active tylko wtedy, gdy żadne z jego danych nie znajdują się już na liście Do-not-email. Jeśli na przykład dodano do niej zarówno adres e-mail, jak i adres URL profilu LinkedIn odbiorcy, a następnie usunięto tylko jeden z tych wpisów, odbiorca pozostanie ze statusem No-send.

Locked

System przypisuje ten status, gdy Snov.io wykryje, że adres e-mail może być pułapką spamową. Aby chronić reputację nadawcy, do odbiorców ze statusem Locked nie są wysyłane żadne wiadomości e-mail.

Dziękujemy za opinię!

Czy ten artykuł był pomocny?

Nie

Przykro nam 😢

Jak możemy go ulepszyć?